Descriere
Apa Eco Foraje executa lucrari complexe de foraje puturi, forari fantani, foraje puturi pentru apa, constructii foraje de mica si mare adancime, fantani adanci, denisipari, intretineri puturi, foraje fantani adancime, foraje fantani, forari fantani, foraje puturi, alimentare cu apa, alimentari cu apa, sisteme complete de instalatii, pompe sumersibile.
Puturile de medie adancime (0-100m) se construiesc la cel de-al treilea strat freatic (acvifer) si vor fi tubate pe tub PVC pe inalta presiune pn 12,5 bar in diametru de 110 mm, 125 mm, 140 mm, 160mm, 200mm, si 250mm.
Aceste puturi se vor alimenta cu apa numai din cel de-al treilea strat freatic, celelalte straturi freatice intalnite vor fi blindate (izolate) de restul aductiunii prin practicarea unui inel de ciment pe sectiunea forajului deasupra celui de-al treilea strat freatic.
Debitele extrase oscileaza in functie de aportul freatic in acel areal si cuprinse intre 0,6 l/s si 1,9 l/s, dupa determinarea parametrilor tehnici ai forajului, respectiv HHs (inaltime hidrostatica), HHd (inaltime hidrodinamica), Q (debit maxim).
In functie de parametri tehnici ai putului si consumatorii de apa ce urmeaza a fi satisfacuti (bucatarie, bai, gradini) se vor face recomandari asupra elementelor de extractie (pompe, hidrofor, rezervor).
In cel de-al treilea strat freatic apa va intra in aductiune prin lateral (fundul putului fiind astupat) prin fante care vor fi imbracate in nisipuri de sablaj de 1 mm - 3 mm.
Se acorda o garantie de 24 de luni de la punerea in exploatare asupra integritatii coloanei de lucru (PVC) si asupra debitului de apa existent cu conditia respectarii conditiilor de exploatare scrise.
Pentru apa se folosesc doua metode: forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid sau forajul cu ciocan de fund (cu aer).
Forajele personale se sapa cu diametre intre 150 si 311 mm, forajele publice / profesionale se sapa cu diametre de pana la 609 mm.
In forajele cu debite mici, cateodata, este posibil sa se creasca debitul printr-o tehnica mai noua numita hidrofracturing. Procesul inseamna aplicarea unor presiuni foarte mari pe portiuni de filtre din foraj. Rezultatul este acela ca fisurile mici existente vor fi largite si se vor crea si altele pentru ca forajul sa fie in legatura cu mai multe falii sau fisuri.
Indiferent de metoda de sapare, forajul este tubat cu tubulatura de plastic. Diametrul de sapare trebuie sa fie cu minim 150 mm mai mare decat diametrul de tubare.
Spatiul dintre gaura sapata si tubulatura se umple cu pietris curators a carui granulatie se alege in functie de granulatia nisipului din stratul acvifer. De asemenea pozitionarea filtrelor este foarte importanta. Latimea filtrelor, precum si numarul de fante (suprafata activa) este de asemenea foarte importanta. Spatiul dintre gaura sapata si tubaj (deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grount (ciment + betonita) pentru a preveni apa din stratele de suprafata sa migreze in jos (prin exteriorul tubulaturii) si sa contamineze stratul acvifer.
Urmeaza denisiparea, punerea in productie, stabilire debit, static, dinamic, efectuarea analizelor, intocmirea documentatiei, etc.
Din punct de vedere tehnic cea mai simpla si mai putin importanta e saparea gaurii, restul operatiilor in schimb fiind foarte importante. In realitate (din pacate) este invers. Dupa sapare toata lumea se grabeste sa termine (sa curga apa, sa ia banii, etc.) si neglijeaza operatiile foarte importante pentru calitatea si longevitatea forajului.